Jídlo

Jíme, co potřebujeme?

vložil Vladan 21. 02. 2016 2 komentáře

Jídlo je nezbytnou součástí života. Prochází naším tělem a je palivem, umožňujícím lidskému tělu fungovat. V průběhu času se stravování lidí měnilo a je až zarážející, kam se situace ohledně jídla dostala.

Ztráta intuice

Smyslem přijímání potravy je získat energii, potřebné látky pro fungování těla a zároveň si neubližovat vstřebáváním látek, které lidskému tělu škodí. V dnešní době si můžeme dovolit řešit i to, že stravování může být skvělým zážitkem. Ztratili jsme však schopnost rozpoznat, co lidskému tělu škodí. Jsme otupělí a nevnímaví.

Vlivem hojnosti, rozvoje technologií a vědy, rychlých změn životního stylu a také vlivem potravinářského průmyslu jsou názory na způsob stravování značně pokřivené. Vytratila se přirozenost a vznikla potřeba řešit “co máme jíst”.

Informační válka

Vědecká doporučení ovlivněná potravinářskou lobby vs. alternativní výživové styly, které se vůči těmto “mainstreamovým” názorům snaží vymezovat – co si z toho má člověk vzít? Čemu věřit? Kdo je hodný a kdo zlý?

Někdo to neřeší a jí, co mu chutná. Buď z nedostatku zájmu nebo prostě proto, že “na něco člověk umřít musí”. Čím dál víc lidí si ale uvědomuje stav, v jakém se potravinářský průmysl nachází. Že výrobky v obchoďácích tam nejsou kvůli tomu, aby nám dělaly dobře a udržovaly nás v kondici, ale aby na nich někdo vydělal. A že legislativa bude vždy krok za realitou a nemůžeme se spoléhat na to, že zákony nás 100% ochrání.

Kudy z toho ven?

Prošel jsem si několika fázemi. Od neřešení, přes “jím vše, ale vybírám si kvalitní potraviny a snažím se vařit poctivě”, až po alternativní výživový styl, který vyřazuje z jídelníčku prý nezdravé a pro člověka nepřirozené potraviny a který některým lidem pomohl vyřešit jejich zdravotní problémy. Po 3 měsících jeho dodržování stále nemám jasno, jestli je to ta správná cesta. Co vím, že to určitě není cílová stanice a že svůj vlastní ideální výživový styl ještě budu dál hledat.

Jsou však aspekty, kterých bych se chtěl držet a které podle mého názoru mají obecnou platnost.

  • Neexistuje univerzální způsob stravování. Každý máme jiné tělo, jiné geny, jiný životní styl a potřeby.
  • Jíst co nejméně průmyslově vyrobené / upravené potraviny nemůže uškodit. Příroda umí vytvořit zázračné věci a drží při životě tak velkou spoustu organismů, že nemá smysl se od ní odvracet.

Podobné

2 komentáře

Marek 27. 05. 2018 at 15:43

Plně souhlasím. Momentálně po přestěhování z Brna do domku na Slovácku je mým cílem se stravovat co nejpřirozeněji. Na konci jara a v létě jím skoro úplně RAW (jen sezonní ovoce, zeleninu, saláty), s pozdějším ochlazením v srpnu jsem zjistil, že mi vyhovuje i více jednoduše vařené stravy (na házet na wok zeleninu, ochutit a okořenit). Na zimu to chce ale těžší kalibr, zde se idělám hojně hutné luštěninové dlouho vařené omáčky na indický způsob. Celkově nemám ve stravě téměř žádné průmyslově zpracované potraviny (vyjma sojovky,octu, nějakých koření) a minimum živočišných produktů. Zjistil jsem, že mi to takto vyhovuje nejvíce. Díky za pozornost. Kde si mám vyzvedout klíčenku? 😀

Odpověz
Vladan 28. 05. 2018 at 14:18

Reklamní klíčenky nevedu, ale snad bude stačit upřímné poděkování 🙂 Takže moc díky za skvělý komentář.

Odpověz

Vlož komentář